Tippek ékszereink viselésére, kezelésére és ápolására

Ékszereink rendszeres ápolásával megőrizhetjük eredeti fényüket, hogy még sokáig örömünket lelhessük bennük. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy hogyan viselje, ápolja és kezelje őket.

Ékszer becslése

1. Ékszerviselés

Lehetőség szerint az ékszereket ne viseljük a ház, illetve kert körüli munkákhoz, sportolásnál, zuhanyzáskor és szaunázáskor. A tisztító szerek és az izzadság ugyanis hosszú távon károsítja az ékszerek felületét. Az ütések pedig mély horpadásokhoz és karcolásokhoz vezethetnek, melyeket többnyire megjavítani sem lehet.
Az arany és az ezüst ékszerek könnyen elveszítik a színüket például akkor, ha úszás közben viseljük őket. A klóros és a sós víz ugyanis károsítja az ékszereket, sőt az érzékeny drágaköveket még tönkre is teheti. Különleges figyelemmel kell eljárni a gyöngysorok esetében, mivel ha a szál nedves lesz, utána már nem tud megszáradni rendesen. A következmény pedig a legtöbb esetben az, hogy a gyöngy magja belülről elkezd tönkremenni. Általánosságban elmondható, hogy az ékszerek érzékenyen reagálnak a kozmetikai szerekre, mint amilyen a hajlakk, a púder, a parfüm, a dezodorok és a naptej. Óvja meg ékszerét – különösen gyöngyeit -, a gőztől, a zsíroktól és az olajoktól.

2. Arany és ezüst ékszerek ápolása

A leghelyesebben akkor járunk el, ha ékszereinkről az izzadságot és a koszt egy puha, nem bolyhos kendővel letöröljük. Komolyabb szennyeződések esetén beletehetjük őket egy langyos, szappanos vizes fürdőbe. Miután fogkefével óvatosan megtisztítottuk őket, tiszta vízzel öblítsük le és végül egy puha kendővel töröljük meg. Fontos viszont, hogy az ékszereket semmilyen kémiai anyaggal ne hozzuk érintkezésbe.

3. Gyémántok és drágakövek

A gyémánt és a legtöbb tiszta drágakő (pl. rubin, zafír és smaragd) ápolása keménysége miatt egyszerű feladat. Csak alaposan el kell távolítani a szennyeződést a felületükről, amennyiben ezt a nyitott foglalat lehetővé teszi. Így drágakövei újra visszanyerhetik fényüket .

4. Gyöngyök

Ékszerjavítás

A gyöngyök szerves anyagokból állnak, ezért szappannal nem tisztíthatók. Tisztítsa rendszeresen, - legjobb esetben naponta - egy puha, ill. nedves kendővel, hogy a kozmetikai szerek által okozott szennyeződéseket és az izzadságot eltávolíthassa. Gyöngyeit csak speciális gyöngytisztító szerekkel tisztítsa. Kétévente vigye el ékszerészhez, és bízza gondjaira. A gyöngysor elszakadhat és a viseléstől a színe is megváltozik. Ezért a gyöngysorokat rendszeresen fűzesse és csomóztassa újra.

5. Tárolás

Ékszerjavítás

Tárolás szempontjából az az ideális, ha értékeinket olyan ékszertartó dobozban tároljuk, melynek lehetőség szerint több kibélelt rekesze van. Az ékszertartó dobozban legyen hely a gyűrűtartónak is. Az ékszereket egymástól elkülönítve kell tartani, hogy ne karcolják össze egymást. Ez különösen a kemény drágakövekre érvényes, mint amilyen a gyémánt.

Ugrás az oldal tetejére