Mit kell tudni az ékszerekről?

Ékszert már évezredek óta viselünk és vásárolunk. A trendeknek köszönhetően az ízlés és a felhasznált anyagok folyamatosan változnak, de az alábbiakban összeszedtünk néhány fontosabb általános tudnivalót:

1. Arany

Színes pillangós arany gyűrű

Az arany sárga és csillogó fénye miatt már évezredek óta lenyűgözi az embert. Tiszta állapotban túl puha ahhoz, hogy ékszert lehessen előállítani belőle, ezért többnyire ezüsttel és rézzel szokták ötvözni. Nem mindegy, hogy milyen arányban tesznek az aranyhoz ötvöző anyagot, a törvényben meghatározott finomságokat mindenképpen el kell érni. Magyarországon pl. leggyakrabban a következő finomságú ékszereket forgalmazzák: 14 és 18 karátos arany. Az előbbi azt jelenti, hogy az ötvözetben 585 ezrelék, az utóbbi esetében pedig 750 ezrelék arany található. A 18 karátos arany puhább, a színe is intenzívebb, mint a 14 karátosé.
A fehérarany ékszereket minden esetben ródiumozzák, hogy ezüstös színük legyen, a vörösarany ékszereknél pedig a rézből kerül bele több az ötvözetbe. Természetesen az arany aránya mindkettő esetében ugyanaz marad.
Ápolási javaslat: A karcolódás elkerülése érdekében az arany ékszereket külön-külön csomagolva, textil zacskókban tároljuk. Az érzékeny drágaköveket tartalmazó ékszerek (mint amilyen az opál, a gyöngy, a türkiz, a korall, a lápisz, a malachit és a smaragd) időközönként puha fogkefével és enyhén szappanos vízzel, vagy ideális esetben aranyfürdőben tisztíthatók. Az viszont fontos, hogy ezután tiszta vízzel öblítsük le. Amennyiben a felület nagyon karcos, políroztassuk fel egy ötvössel.

2. Ezüst

Ezüst ékszerek: szív medál

Az ezüstöt is használták már kezdetektől fogva ékszerkészítésre. Amikor még csak a tiszta ezüstöt ismerték, értéke megegyezett az aranyéval, majd hirtelen sokat vesztett az értékéből. Jelenleg 1kg arany kb. 65kg ezüstnek felel meg. A Sterling (törvényes finomságú, teljes értékű, valódi) ezüst 92,5%-ban tartalmaz ezüstöt, és 7,5%-ban valamilyen más fémet, rendszerint rezet . A Sterling ezüst húzószilárdsága majdnem duplája, keménysége több mint kétszerese a tiszta ezüstnek. Az ókorban az ezüst Indiából, Perzsiából, de főleg Spanyolországból származott. A középkorban az ezüst bányászata kiterjedt Szászország, Csehország és Tirol területére is. Amerika felfedezése óta a legtöbb ezüst az Újvilágból származik.

3. Drágakövek

a. Gyémánt/Briliáns

Gyémánt, drágakő

A legszebb csillogást az ún. briliáns csiszolás garantálja. Az idők folyamán továbbfejlesztették és tökéletesítették. A gondos számítások szerint legalább 57 fazetta szükséges ahhoz, hogy a kő a legszebben tükrözze vissza a fényt. A csiszolási technika nagy tapasztalatot és pontosságot igényel, mert a legkisebb eltérés is hátrányosan befolyásolhatja a csillogást. A gyakorlott kőcsiszolóknál is nagy az anyagveszteség, hiszen a gyémánt csiszoláskor súlyban akár 50-60%-át is elveszítheti.

b. Smaragd

Smaragd ékszer

A smaragd a legértékesebb drágakövek közé tartozik. A kék akvamarin és a különböző színű berillek mellett ez a csoport zöld színű követe. Színe annyira különleges, hogy még a színtónust, a smaragdzöldet is róla nevezték el. Zárványok ritkán fordulnak elő benne, őket „jardin”-nak, vagyis franciául kertnek hívják, és nem szükségszerűen csökkentik a kő értékét, sőt inkább különlegességnek számítanak. A legfontosabb bányák Kolumbiában vannak, ahonnan a jó minőségű mélyzöld smaragd származik.

c. Rubin

Rubin ékszerek: piros szív alakú medál

Rubinnak számít a korundok vörös csoportja, azé az ásványcsoporté, melyhez a zafír is tartozik, mely a gyémánt után a második legkeményebb drágakő. A színét a belekerült krómnak köszönheti, mely egészen a világosvöröstől a bíborvörösön át a sötétvörösig terjed. A legkedveltebb szín az ún. vérvörös, mely tiszta vörös szín egy kis kék színtónussal.
Érdekesség:A rubin a szeretet és az összetartozás szimbóluma, nem hiába nevezték el a 40 éves házassági évfordulót éppen erről a drágakőről.

d. Zafír

Zafír ékszer: kék, szív alakú medál

Sokan a zafírt kék drágakőként ismerik. A természetben azonban sokféle színben előfordul , mint pl. a sárga, a narancs, a rózsaszín, a zöld, a lila és a színtelen. A legkedveltebb szín az ún. búzavirág kék, mely egy mélykék szín kis lila beütéssel. A korund ásványcsoport, melyhez a zafír mellett a rubin is tartozik, különös keménységéről híres. A legfontosabb lelőhelyek Ausztráliában, Myanmarban, Sri Lankán és Tájföldön vannak.

e. Ametiszt

Ametiszt fehérarany ékszer

Az ametiszt a kvarc csoport lila színű képviselője, melyek színe a világoslilától egészen a mélyliláig változhat. A zárvány nélküli, sötétebb kövek számítanak a legértékesebbeknek.
Tipp: Az ametisztet nem szabad kitenni hosszabb ideig az erős napsugárzásnak, mert a színe esetleg kifakulhat. Szoláriumozás esetén is le kell tehát venni az ametiszt köves ékszereket.

f. Topáz

Topáz ékszerek, kék fülbevaló

A topáz szintén nagyon sokféle színben fordul elő a természetben, mint a sárga, a vörösesbarna, világoskék, rózsaszín, vörös, lila, világoszöld és színtelen. A „birodalmi topáz” kifejezés alatt korábban a narancsvörös, ma a rózsaszín és barackszínű topázokat értik. A legfontosabb lelőhely Brazília, de jó minőségű topázok megtalálhatók Nigériában, Sri Lankán és Oroszországban is.
Tipp: Legfőképpen a barnás színű topázok tudnak kifakulni erősebb napsugárzástól, ezért nem szabad őket hosszabb ideig ennek kitenni.

g. Peridot

Peridot ékszer

A peridotot már régóta ékszerként használják. A legrégebbi lelőhelyek a Zebirget / St. John szigeten a Vörös tengernél vannak, utóbbi helyen már 3500 évvel ezelőtt bányászhattak peridotot. Innen is származik a legnagyobb csiszolt kő, mely 310 ct- os volt. Manapság a peridotot Myanmarban, Sri Lankán, Pakisztánban és az USÁ-ban termelik ki.

h. Gránát

Szív alakú fülbevaló gránáttal

A halottak mellé fektetett leletek bizonyították, hogy a gránátot már több mint 2500 éve ékszerek ékesítésére használták. A név kapcsán kétféle teória létezik; először is a szó latin megfelelője a granum, mely magot jelent az ásvány kerek kristályai miatt, másodsorban pedig a granatum szóból ered, mely a gránátalma magjaival való hasonlóságra vezethető vissza.
A gránát ásványcsoporthoz számos drágakő tartozik. Ékszerhez gyakran használják a piropot (barnásvörös), az almandint (sötétvörös), a rodolitot (vörös lila beütéssel) és a spessartint (narancs), valamint a mandarin-gránátot is, mely fényes narancsos színű. A zöld gránátokhoz a következők tartoznak: demantoid, uwaworit és az 1974-ben felfedezett tsavorit.

i. Borostyán

Borostyán köves ezüstgyűrű

A borostyán fosszilis (megkövesedett) fagyanta. A leggyakoribb színek a világos- és aranysárga, valamint a narancs, de a fehér és a barna tónusok is előfordulnak. A lelőhelyek többsége a Baltikumban, Szicíliában, a Dominikai Köztársaságban és Mexikóban található. Ahhoz, hogy sokáig megőrizhessük a színek játékát, védjük meg a kémiai szerektől, az alkoholtól és a parfümtől.

Ugrás az oldal tetejére